Haaktips

Hieronder vind je blogpost met daarin de haaktips die ik tot nu toe heb uitgeschreven.  Zoek je een specifieke beschrijving van een haaktip, dan kan je ook mijn zoekbalk gebruiken bovenin de site. Heb ik het (nog) niet beschreven en zou je het wel graag terug zien? Stuur mij dan even een berichtje via DM instagram of contactformulier. En ik neem je wens misschien wel mee.

Haakuitdaging 1. Podcast over haken?

Tijdens de Handwerkbeurs vroeg ik jullie om haakuitdagingen met mij te delen. Wat wil jij nog leren? Wat zou jij graag ontdekken? Waardoor leg jij een project aan de kant omdat het frustratie op levert.  Ook als je niet naar de beurs kon komen, was meedoen via Instagram een optie. En vandaag dacht ik, ik ga met die uitdaging beginnen. Zo ontving ik een leuke uitdaging van Tante.Fie.haken (instagram), die me meteen op weg hielp om deze blogreeks over haakuitdagingen en tips mee te beginnen in 2025.

Lees meer »

Streng opwinden zonder wolwinder

Heb jij ze ook? Van die prachtige strengen garens? Ze zien er altijd zo mooi uit. Maar ja, voordat je er mee aan de slag kan moet je er eerst een bolletje van maken. En ik heb geen wolwinder. Jij ook niet? Geen probleem. Ik heb vandaag weer een mooie tip voor je waardoor je gemakkelijk een bol maakt van je streng. En dan kan je ook nog vanuit het midden van je bol met je draad aan de slag. Dus het blijft lang een mooie bol.

Lees meer »

Yummigurumi's moeilijkheidgraden

Als je wilt gaan haken ben je blij als er ergens staat of het een haakpatroon geschikt is voor een beginner of dat het een patroon is voor een meer gevorderde haakster. Ook in mijn patronen kan je dit terug vinden. Meestal wordt dit aangegeven met sterren of woorden als beginner, gemiddelde en gevorderde haakster.

Lees meer »

Haaktips

Wat betekenen de moeilijkheidsgraden?

Haakpatronen variëren in moeilijkheidsgraad, van beginner tot gevorderd. Omdat ik van heerlijke gerechten houd, heb ik mijn patronen niet beoordeeld met sterren, maar met namen van recepten.

Hier zijn drie niveaus haakpatronen:

1. Mug Cake (Makkelijk en Snel):
- Een eenvoudig haakpatroon perfect voor beginners. Het is duidelijk, bevat veel foto's en is simpel te haken zonder gedoe.

2. Homemade Muffins (Toegankelijk en met Variatie):
- De volgende stap in het haken, vergelijkbaar met het bakken van homemade muffins. Beetje jam erbij, wat rozijnen of chocolade en je krijgt al snel een andere muffin terwijl de basis hetzelfde is. Deze patronen zijn dat ook. Overzichtelijke onderdelen, voldoende foto's en iets meer uitdaging. En patronen waarmee je makkelijk zelf kan variëren. Ideaal voor wie vaardigheden wil uitbreiden zonder overweldigd te raken.

3. Vrolijke Regenboog Cake (Uitdagend):
- Ga voor de ultieme uitdaging. Een regenboogcake bestaat uit veel elementen en vrolijke lagen met kleurtjes. Elk onderdeel vergt geduld en  precisie. Aan het eind kost het je tijd en creativiteit om te komen tot een indrukwekkend resultaat. Ideaal voor wie vaardigheden wil uitbreiden en zichzelf wil uitdagen met nieuwe steken, veel kleurtjes en andere garens. Ook gebruik van andere materialen en versiering hoort bij dit niveau.

Onzichtbaar minderen

Om onzichtbaar te minderen haak je alleen door de voorste lus van de volgende steek [1] en door de voorste lus van de steek daarna[2]. (En zonder tussendoor dus een lus op te nemen). Daarna maak je de steek af al een normale vaste steek.

Vullen van amigurumi 5 tips

  1. Een evenwichtige vulling is essentieel voor een glad en professioneel resultaat. Denk aan het vullen van je amigurumi als het maken van een sandwich - je wilt de vulling gelijkmatig verdelen, zodat alle hoekjes en gaatjes gevuld zijn. Zorg er ook voor dat je niet te veel vulling gebruikt, zodat het niet uitpuilt wanneer je erin knijpt.
  2. Denk aan het karakter van je amigurumi en pas de vulling hierop aan. Zachte, knuffelige amigurumi hebben minder vulling nodig dan gladde, stevige exemplaren. Bekijk je haakwerk goed en stem de dichtheid van de vulling af op het gewenste effect.
  3. Begin met kleine hoeveelheden vulling en werk langzaam en gestaag. Door geduldig te vullen en regelmatig te controleren op knobbels of lege plekken, krijg je een veel beter resultaat dan wanneer je te haastig te werk gaat.
  4. Wil je dat je amigurumi stevig rechtop staat? Overweeg dan om wat extra vulling of zelfs plastic korrels in de basis toe te voegen voor extra stabiliteit. Denk ook aan de veiligheidsnormen, vooral als je je creaties aan kinderen wilt geven. Plaats de vulling bijvoorbeeld in een extra pantykousje om losse delen te voorkomen.
  5. Het vullen van amigurumi's is alsof je je creaties persoonlijkheid geeft. Neem de tijd om elke hoek zorgvuldig te vullen, gebruik hulpmiddelen zoals een potlood of de achterkant van een haaknaald om de vulling op zijn plaats te krijgen, en knijp zachtjes om ervoor te zorgen dat je knuffel precies goed aanvoelt.

Ketting van losse zonder draai

In patronen staat vaak, haak een ketting van lossen en haak vast met halve in de eerste losse... Klinkt simpel. Is het ook... Maar ik krijg vaak een draai in fe ketting. Jij ook? Zie de foto hieronder voor mijn tip hoe dit op te lossen.